Q :At the end of the day one market stall had 16 apples and 48 oranges left. Another market stall had 36 apples and 24 oranges left. What is the difference between the percentages of apples left in the two market stalls?

Answer

35%.

First stall 16 out of 64 = 25%.

Second stall 36 out of 60 = 60%.

Difference in percentages = 35%.

Q. In a right angled triangle, if the lengths of the two shortest sides are whole numbers exactly and the length of the hypotenuse is 40 cm, what are the lengths of the two shortest sides?

Answer

24 cm and 32 cm (Pythagoras).

40 cm2 = 1600

242 = 576

322 = 1024

= (576=1024)= 1600.

Q. Today was Roma’s birthday. She turned 24. Roma is twice as old as Ramu was when Roma was as old as Ramu now. How old is Ramu now?

Answer

Ramu is 18 years old.

24 - x years ago Roma was x years old

And now she is 24.

24 - x years ago Ramu was x - (24 - x) years old.

Q. A company hires a fleet of buses to transport its workforce to a conference. If 689 workers attended the conference, and each bus seats 35 passengers, how many buses are required?

Answer

20 buses 665 people sit on the first 19 buses and the remainder (24) travel on the last bus.

Q. A car travels the first half of a motorway journey at an average speed of 40 mph, and the second half of the journey at an average speed of 60 mph. What is the average speed for the entire journey?

Answer

48 mph.

Say the journey takes 120 miles.

The first half of the journey (60 miles) takes 60÷40 = 1.5 hours.

The second half takes 60/60 = 1.0 hour.

So, the journey of 120 miles takes 1.5 + 1.0 = 2.5 hours and therefore, the average speed is 120÷2.5 = 48 mph.

Q. Which two words are opposite in meaning?

severity, caution, incite, calm, impulse, wonder, stand, dismiss

Answer

incite, calm.

Q. Which five–letter word can be placed in front of each of these words to make new words?

– – – – – RUNNER

– – – – – AGE

– – – – – LINE

– – – – – RANK

– – – – – MAN

Answer

FRONT

Q. Out of 100 women surveyed leaving Harrods, 83 had a white bag, 77 had black shoes, 62 carried an umbrella and 95 wore a ring. What is the minimum number of women who must have had all four items?

Answer

17.

Add the number of items together, which gives 83 + 77 + 62 + 95 = 317 among 100 women.

This gives three items to each and four items to 17 of these women.

The least number of women to have all three items is, therefore, 17.

Q. Insert three body parts (each three letters long) into the gaps to complete the words below

W– – – Y

E– – – Y

T– – – E

Answer

ear, leg and rib, to make weary, elegy and tribe.

Q. What is an orris?

a. pepper

b. horse

c. flower

d. architrave

Answer

c. flower

Q. In a consignment of eggs 552 were cracked, which was 12 percent of the total consignment. How many eggs were in the consignment?

Answer

4600

(552 ÷ 12) × 100.

Q. A man has 53 socks in his drawer: 21 identical blue, 15 identical black and 17 identical red. The lights are fused and he is completely in the dark. How many socks must he take out to make 100 per cent certain he has a pair of black socks?

Answer

40 socks.

If he takes out 38 socks, although it is very unlikely, it is possible they could all be blue and red. To make 100 per cent certain that he also has a pair of black socks he must take out a further two socks;

Q. A box contains 12 marbles of three different colours green, yellow and blue-4 each, If you were to close your eyes and pick them at random, how many marbles must you take out to be sure that there are at least two of one colour among the marbles picked out?

Answer

In the first three pickings you may get 1 of each colour, on the 4th pick there will be at least two of one colour. Therefore,the answer is 4.